DRAGUTIN ŽELJEŽNJAK dobitnik Nagrade za dugogodišnji rad u sportu ( životno djelo )

I ove godine na kraju siječnja, Karlovačka športska zajednica (KŠZ) slavodobitnicima, laureatima dodijelila je u 57. anketi KŠZ-a u kojoj su glasovali članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora i sportski novinari karlovačkih redakcija, sveukupno 34 glasača,nagradila  sportske nade, sportske djelatnike godine, klubove koji su prošle godine imali okrugle obljetnice, a dodijeljena je i Nagrada za dugogodišnji rad u sportu (životno djelo). Naslovi su otišli u ruke gimnastičarke Petre Furač i atletičara Ivana Katića. Za najbolju seniorsku momčad u 2019. proglašen je Bejzbol klub Olimpija, a ekipu Ženski odbojkaški klub Karlovac.

Nagrada za dugogodišnji rad u sportu ( životno djelo ) dodijeljena je DRAGUTINU ŽELJEŽNJAKU (kuglanje)
Rođen je 7. svibnja 1929. u Mrzlom Polju. Sa sedam godina s ocem Josipom, koji je bio član i igrač, prisustvuje osnivačkoj skupštini Kuglačkog Kluba Željezničar. Prvo aktivno bavljenje sportom imao je u Hokejaškom klubu Željezničar gdje igra hokej na travi s kojim 1950. postaje viceprvak bivše države. Od 1958. sve do gašenja hokejaškog kluba, u siječnju 1963., uz Joška Sabolića je na čelu kluba.

Paralelno s hokejom na travi bavim se rekreativno kuglanjem. Nastupam na raznim natjecanjima tadašnjeg Kuglačkog podsaveza i u sastavu sam momčadi koja igra prvu međunarodnu kuglačku utakmicu. S ekipom Željezničara nastupam na prvenstvu Hrvatske gdje smo izborili sudjelovanje na prvenstvu Jugoslavije, 20. i 21. svibnja 1967. u Zagrebu. Željezničar 1971. i 1972. godine postiže najveće uspjehe na prvenstvu Hrvatske i Jugoslavije. Kuglao sam sve do sredine 80-tih kad prestajem aktivno nastupati. Na godišnjoj skupštini Željezničar 1963. prvi put sam izabran za rizničara kluba. U dva mandata bio sam i tajnik – prisjeća se 91-godišnji Drago Želježnjak, još i danas neumorni blagajnik.

Na prvoj Skupštini kluba u samostalnoj Hrvatskoj, 1993. godine, ponovno je izabran za blagajnika kluba koju dužnost obavlja još i danas.

Posebno je zaslužan za održavanje klupskih prostorija i kuglane osobito u vrijeme domovinskog rata kad je ista bila oštećena od neprijateljskog granatiranja. Obilazeći tada vodeće ljude HŽ-a i donatore od kojih je tražio pomoć kako bi se ponovno moglo kuglati , popravljen je krov, popucale vodovodne cijevi i drugo.

Ovo je ujedno i priznanje i KK Željezničar i svim onima koji su godinama svojim neumornim radom dali sebe u promicanju jedne ideje i jednog od pravila kluba donesenih na osnivačkoj Skupštini kluba davne 1936 godine da je  “Svrha kluba gajenje i promicanje kuglačkog sporta, te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.