Povijest kluba

 

SVEČANA GODIŠNJA SKUPŠTINA K.K. ŽELJEZNIČAR POVODOM 75 GODINA NEPREKIDNOG SPORTSKOG DJELOVANJA

Poštovani prijatelji!

Izuzetna mi je čast što Vas u ime K.K. Željezničar i u svoje osobno ime mogu pozdraviti i zahvaliti što ste svojom nazočnošću pridonijeli ovom svečanom trenutku, trenutku kad ćemo se prisjetiti na 75 godina postojanja našeg i Vašeg kluba. Pozdravljam ovdje prisutne: gospodina Nikolu Majnarića, predsjednika Natjecateljske komisije HKS i voditelja HKL Zapad, predsjednicu Kuglačkog saveza karlovačke županije koja je ovdje u trostrukoj ulozi, kao izaslanica glavnog tajnika HKS gospodina Borisa Mezaka, kao predsjednica K.K. Karlovac i dopredsjednica K.K. Mostanje, predsjednika obrtničke komore grada Karlovca gosp. Darka Stankovića i njegovog dopredsjednika gospodina Peru Vukovića. Pozdravljam predstavnike dragih nam kuglačkih klubova Amatera i Martinele gospodu Jozu Begića i Krešimira Perkovića – Pepija, pozdravljam sve predstavnike naše GKRL, sve bivše predsjednike, prijatelje i simpatizere kluba. Ovo je trenutak da se prisjetimo i svih onih koji su do jučer bili tu u našim redovima, ali nažalost više ih nema, pa Vas pozivam da minutom tišine odamo počast svima njima.

Kuglački klub „Željezničar“ Karlovac obilježava krajem mjeseca točnije 30. Lipnja 75. Rođendan i može se podičiti da je ne samo najstariji djelujući kuglački klub Karlovačke županije, nego jedan od nekoliko kuglačkih klubova s najdužom tradicijom u Hrvatskoj koji uz to 75 godina djeluje pod istim imenom i s velikim entuzijazmom svojih članova

Klub djeluje kao samostalna, neprofitna i nestranačka udruga, a osnovan je na načelima dobrovoljnosti, ravnopravnosti, solidarnosti i humanosti.

Gajenje i promicanje kuglačkog sporta te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva jedno je od Pravila koja su donesena na osnivačkoj skupštini KŠK Željezničar održane 30. lipnja 1936. godine. Tim motom vodile su se i vode generacije ljudi u klubu koji nastoje približiti kuglanje svima, jer ova udruga s amaterskim i radničkim atributima po mnogo čemu može služiti za primjer drugim klubovima.

Nadalje u pravilima stoji da će igrači KŠK Željezničar nositi „ plave majice sa znakom željezničkih krilaca na kotaču „

Primjerak tih pravila čuva se u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Dokument su potpisali prvi predsjednik kluba VLADKO VRABČEVIĆ, potpredsjednik DRAGUTIN ĆUK i tajnik JOSIP LISNIĆ. Predsjednik prvog NO bio je VIKTOR BAUDIN te uz njega članovi IVAN SEKULIĆ i ALFONS GODLER.

Pravila KŠK Željezničar upućena su na odobrenje 2. srpnja 1936. godine a potvrđena su od Banske uprave 20. srpnja iste godine.

Prve klupske prostorije nalazile su se u jednom napuštenom željezničkom vagonu na kolodvoru.

Prva blagajnička knjiga KŠK Željezničar, koja se i danas čuva u klupskim prostorijama otvorena je 11. lipnja 1936 godine a potpisuje je blagajnik FRIDRIH SIRK.

Klupski pečat izrađen je 15. Listopada 1936 u zagrebačkoj radionici Blaža Turčina Ilica 36. I na kraju prvi kapetan momčadi bio je NIKOLA STANIŠIĆ.

Nakon svega ovog nabrojenog bilo bi nekorektno a ne spomenuti i druge kuglačke klubove.

Ovdje bi citirao pokojnog klupskog prijatelja i autora knjige koja je objavljena povodom 70 – te obljetnice Kluba, ZDRAVKA ŠVEGARA, ovdje bi na trenutak zastao i pozdravio Domagoja, čiji je djed NIKOLA bio član karlovačkog kuglačkog kluba Željezničar gdje je zapisano.

…… u proljeće 1935 godine na III redovitoj godišnjoj skupštini Jugoslavenskog kuglačkog saveza u Zagrebu spomenuto je da kuglački podsavez Karlovac, koji je osnovan 17. veljače 1935 godine, okuplja šest klubova: GRAĐANSKI, SVIH DEVET, KUGLA, ZVONO, DUBOVAC I ČUNJ……svi ti klubovi prestali su djelovati do II svjetskog rata.

Godine 1939 karlovački Željezničar je među prvima pristupio tada osnovanom Hrvatskom kuglačkom savezu i često nastupao na zagrebačkim kuglanama od kuda donosi vrijedne trofeje.

Pod nazivom Hrvatski kuglački športski klub Željezničar iz Karlovca djelovao je gotovo bez prekida i u vrijeme II svjetsko rata. Klub je 1942 bio sudionikom prvog prvenstva NDH u Zagrebu.

Petar Bujević i Dušan Srdoč osvojili su treće i 11 mjesto a u momčadskoj konkurenciji bili su drugi.

Zašto Vam ovo govorim. .

Za razliku od mnogih sportskih udruga, Kuglački klub „Željezničar“ ima bogatu i potpuno sređenu klupsku arhivu od službenog osnivanja od kuda sam crpio i iznio ove podatke.

U klupskim prostorijama takozvanom „našem bunkeru“ koji smo ovih dana nakon mnogo godina potpuno restaurirali okrečili za jubilarnu 75 redovnu godišnju skupštinu, i koji se nalazi na lijevoj obali Kupe u naselju Drežnik u neposrednoj blizini željezničke ložionice, pruge, brze cesta, pravi je mali muzej gdje su sačuvani brojni pehari i drugi trofeji koji govore o povijesti Kluba čiji vrijedni i samozatajni članovi nisu dosezali vrhunske rezultate, ali su postizali dobre rezultate i sedam po desetljeća pokazivali i pokazuju veliku ljubav prema kuglačkom sportu i svom klubu.

Tu je i prva zastavica još napravljena 1935 i prvi osvojeni pehar iz 1936.

Posebno važan događaj za naš Klub dogodio se u proljeće 1962. godine kada je klub svečano otvorio svoju dvostaznu kuglanu zahvaljujući velikom trudu svojih članova željezničara. U gradnju objekta uložili su oko 4.000 sati rada. Ovdje bi naglasio da je sva opeka koja je ugrađena u kuglanu, bivša stara zgrada željezničkog kolodvora Jastrebarsko koju su naši očevi i djedovi čistili rukama, prevozili na K vagonima i onda kod ložione istrpavali. Tu je odigran i prvi međunarodni kuglački susret u Karlovcu, 13. svibnja 1964. godine. .

Nažalost kad živimo u vremenima da se za održavanje službenih takmičarskih utakmica, iste odvijaju na četverostaznim kuglanama, proširenje kuglane na četiri staze ostala je neostvariva želja premda u Klupskoj dokumentaciji postoji cjelokupni projekt iz 1990. godine za izgradnju iste.

Želio bih naglasiti da je među našim nekadašnjim igračima bio igrač i kasnije predsjednik kluba gospodin Luka Vidaković koji je sa svojim igračkim a kasnije i upravljačkim radom ušao u povijest kluba. Naime na XVIII prvenstvu momčadskih kuglačkih klubova SFRJ koje je održano 6 i 7 prosinca 1969. godine u Crikvenici naš Luka bio je najbolji pojedinac što svjedoče požutjeli isječci iz novina i pehar koji smo ovih dana od njega dobili da krasi klupske vitrine. Kasniji organizaciji rad na logistiki i uređenju prostorija vidljivi su i danas.

Godine 1973 kuglana je modernizirana i postala prva automatska kuglana u Karlovcu. Tako su stvoreni uvjeti za napredak kuglačkog športa u gradu. Nažalost velika želja da se kuglana proširi na četiri staze nije se mogla ostvariti usprkos brojnim nastojanjima kluba premda u Klupskoj dokumentaciji postoji cjelokupni projekt iz 1990. godine za izgradnju četverostazne staze.

Prilikom obilježavanja 50. obljetnice 1986. godine Kuglački savez Hrvatske nagradio nas je zlatnom plaketom, a dobili smo tada i kristalnu vazu od Kuglačkog kluba Amater, te druga priznanja. U to vrijeme na čelu kluba bili su predsjednik i tajnik Grgo Huljev i Dragan Meandžija.

Djelovanje K.K. Željezničar nije utihnulo ni za najtežih dana Domovinskog rata, premda je više članova Kluba bilo uključeno u postrojbe ZNG kasnije HV u obrani grada i Domovine.

Treninzi kuglača Željezničara koji su trebali početi u rujnu, za novu sezonu, nisu počeli jer je kuglana koja je oštećena, privremeno zatvorena zbog agresije na Karlovac, ali zahvaljujući posebno neumornom dugogodišnjem članu Dragi Želježnjaku, Nikoli Luliću, Josipu Štimcu i mnogim drugim samozatajnim članovima rad kluba nije prekinut.

Prva godišnja skupština Kuglačkog kluba Željezničar nakon uspostave samostalne Hrvatske države održana je 11. ožujka 1993. godine. Tada je za predsjednika izabran Josip Štimac, a dopredsjednike Dragutin Duić i Stipe Barać. Nastupila je nova era i za našu sportsku udrugu.

Valja se prisjetiti i naše velebne proslave 60. obljetnice kluba u prostorijama hotela Central u studenom 1996. godine koju je proveo odbor na čelu s tadašnjim predsjednikom kluba Nikolom Lulićem.

Uz ovu obljetnicu izdali smo video kasetu o povijesti kluba koju je pripremio tajnik Josip Štimac.

Prohujalo je od tada još jedno desetljeće. Sudjelovali smo i organizirali brojna natjecanja, a 2001. i 2005. godine Kuglački klub Željezničar probio se u kvalitetnu Drugu hrvatsku kuglačku ligu. Nažalost, u godini našeg velikog jubileja vraćeni smo u trećeligaško društvo, ali bez trauma i s novim iskustvom. Smatramo i danas i u buduće da moto našeg kluba treba biti stavak iz Pravila koji su prije 75 godina zabilježili naši osnivači, citiram:

“Svrha kluba jest gajenje i promicanje kuglačkog športa, te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva“.

Možda je ovo i trenutak da se prisjetimo i ponajboljih karlovačkih kuglača koji su ponikli u ovom klubu i koji su ostvarivali vrlo dobre rezultate među najkvalitetnijim hrvatskim i jugoslavenskim kuglačima, od kojih su neki bili i kuglački reprezentativci na međunarodnim natjecanjima.

U dresu Želje kako ga od milja zovemo nastupili su JAKOV KRMPOTIĆ, LUKA VIDAKOVIĆ, IVICA GOLUBIĆ, MARKO ŠEGAVIĆ, ŽELJKO FURČIĆ, MARIJAN BRUČIĆ, ZLATKO MARASOVIĆ, NENAD MUNČIĆ, BOŽIDAR KUŠEC prvak županije i mnogi drugi vrsni igrači. Ovo je ujedno isprika svima onima koje nisam spomenuo al su tu.

K.K. Željezničar koji s ponosom ističe svojih 75 godina neprekidnog rada i sportskog djelovanja jedan je od najstarijih sportskih klubova u Hrvatskoj. U takmičarskim sportskim godinama postigao je mnogo zasluženih rezultata. Među inim naglasio bih najveće, u svojoj dugogodišnjoj povijesti, igrači ŽELJE aktivni sudionici 2. Hrvatske kuglačke lige Zapad, pobjednici i prvi osvajači KUPA Karlovačke Županije za 2010. vice prvaci kuglačke regije Zapad i time izborili plasman u četvrt finale KUPA Republike Hrvatske. To se ponovilo i 2011. Godine kad smo ponovo osvojili KUP županije, postali viceprvaci KRZ i plasirali se u osminu finale kuglačkog KUP-a Republike Hrvatske. Nažalost oba puta smo izgubili od jednog prvoligaša ( Zaprešić ) i istoimenog K.K. Željezničar iz Osijeka ovogodišnjeg kvalifikanta za ulazak u prvu ligu, al dostojanstveno i muški.

Želim naglasiti da K.K. Željezničar i njegova Uprava na kuglani u Drežniku radi na jednomprojektu već nekoliko godina unatrag a to je održavanje gradske sindikalno-rekreativne lige. Promocija kuglanja na ovakav način uključila je preko 200 učesnika pa čak s jednom ženskom ekipom O.K.K. Nada koja se već nekoliko godina natječe sa svojim muškim kolegama. Paralelno s tim tu su zastupljeni i rekreativci treće životne dobi kao i štićenici centra za radnu terapiju i rehabilitaciju „NADA“ sa Gaze.

I ove godine održana je i završena gradska sindikalno rekreativna liga u kojoj je učestvovalo 14 klubova, održano je i pojedinačno natjecanje svih sudionika lige kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

 Liga je počela onako skromno 2002. godine i ove 2011. započinjemo jubilarnu desetu sezonu te atraktivne, popularne i vrlo posjećene i praćene Lige .

 2002. godine Ligu je igralo 9 ekipa sa ukupno 82 tada registrirana igrača,

 Iduće 2012. godine namjeravamo svečano proslaviti 10-tu godišnjicu

 Ove, netom završene sezone , u prvenstvu KSR Lige učestvovalo je 14 ekipa, 12 karlovačkih momčadi, jedna ekipa iz Duga Rese i jedna ekipa iz Jastrebarskog ukupno registrirana 142 igrača. Odigrane su 182 utakmice i prvenstvo je trajalo punih 8 mjeseci

 U okviru sezone 2010./11. god. pored već spomenutog prvenstva , odigrani su :

 BOŽIĆNI TURNIR na kojem je učestvovalo 14 ekipa i 84 igrača;

 USKRSNI TURNIR na kojem je učestvovalo 16 ekipa i 98 igrača;

 POJEDINAČNO PRVENSTVO KSRL odigralo je 78 igrača Lige sa ukupno 121 bacanja.

 Za informaciju, ekipa Hr. Željeznica inače ”pokćerka” našeg Kluba , ove je sezone zauzela prvo mjesto i zanimljivost- sa samo 587 promašaja.

 Ono što nas veseli je da se na ovakvim druženjima okupljaju cijele obitelji pa bih izdvojio obitelj Dančula iz ekipe ELAB-a ( otac, majka i sin ) te bračni par Maležić Zdenku i Antona iz ekipe Umirovljenika Karlovac.

Da bi klub funkcionirao potrebno je i rukovodstvo. Upravni odbor K.K. Željezničar sastoji se od 7 članova, većim dijelom željezničara. Financijska sredstva koja su potrebna za treninge, utakmice, suce, putovanja na službene i Kup utakmice najveći su problem. Pored toga tu su i obveze plaćanja najamnine, vode, struje, komunalija, loživog ulja itd

Znatan dio financijskih sredstava koja ostvarujemo su sredstva od članarine i raznih donatora i sponzora KOJIMA SE OD SRCA ZAHVALJUJEM, usmjerena su na tekuće i investicijsko održavanje i na navedena putovanja. Primjera, od grada Karlovca i Karlovačke športske zajednice unatrag 5 godina dobili smo 4.000,oo kuna.

Uz još jedno podsjećanje na prva pravila ovog Kluba iz davne 1936 godine “Svrha kluba jest gajenje i promicanje kuglačkog športa, te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva” svim članovima, prijateljima i simpatizerima kluba, čestitam jubilej i pozivam, da se svojski založimo na probitku i napretku ovog kluba kao bi on doživio i svoju – stogodišnjicu. Iskoristio bih ovaj trenutak da se još jednom zahvalim svim sudionicima svečanosti na sudjelovanju i svima koji su na bilo koji način pomogli u radu kluba, i organizacije našeg jubileja.

Hvala.

Karlovac, 17.06.2011.

Predsjednik K.K. Željezničar

Željko Vukelić