Županijsko priznanje za dugogodišnji rad u sportu

Županijsko priznanje za dugogodišnji rad u sportu, otišlo u ruke bivšeg hokejaša na travi i kuglača Drage Želježnjaka, dugogodišnjeg blagajnika Kuglačkog kluba Željezničar iz Karlovca.

Zajednica športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) je u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi proglasila najbolje u sportu Karlovačke županije za prošlu godinu.

Za životno djelo  ZŠKŽ nagradu je dobio kuglački zanesenjak 91-godišnji Drago Želježnjak, vjeran dugogodišnji član Kuglačkog kluba Željezničar.

Rođen je 7. svibnja 1929. u Mrzlom Polju. Sa sedam godina s ocem Josipom, prisustvuje osnivačkoj skupštini Kuglačkog Kluba Željezničar. Prvo aktivno bavljenje sportom imao je u Hokejaškom klubu Željezničar gdje igra hokej na travi s kojim 1950. postaje viceprvak bivše države. Od 1958. sve do gašenja hokejaškog kluba, u siječnju 1963., uz Joška Sabolića je na čelu kluba.

Paralelno s hokejom na travi bavi se rekreativno kuglanjem. Nastupa na raznim natjecanjima tadašnjeg Kuglačkog pod saveza i u sastavu je momčadi koja igra prvu međunarodnu kuglačku utakmicu. S ekipom Željezničara nastupa na prvenstvu Hrvatske gdje je Klub izborio sudjelovanje na prvenstvu Jugoslavije, 20. i 21. svibnja 1967. u Zagrebu. KK Željezničar 1971. i 1972. godine postiže najveće uspjehe na prvenstvu Hrvatske i Jugoslavije. Kuglao je sve do sredine 80-tih kad  prestaje aktivno nastupati. Na godišnjoj skupštini KK Željezničar 1963. godine, prvi put je izabran za rizničara kluba.

Sve ovo vrijeme, uz dva mandata što je bio tajnik, radi kao blagajnik neumorno u svojoj 91-oj godini života, sa takovim žarom da bi se neki mlađi mogli posramiti.

Posebno je zaslužan za održavanje klupskih prostorija i kuglane osobito u vrijeme domovinskog rata kad je ista bila oštećena od neprijateljskog granatiranja. Obilazeći tada vodeće ljude HŽ-a i donatore od kojih je tražio pomoć kako bi se ponovno moglo kuglati. Popravljen je krov, popucale vodovodne cijevi i drugo.

Ovo je ujedno i priznanje i KK Željezničar i svim onima koji su godinama svojim neumornim radom dali sebe u promicanju jedne ideje i jednog od prvih pravila kluba donesenih na osnivačkoj Skupštini Kluba davne 1936 godine da je  “Svrha Kluba gajenje i promicanje kuglačkog sporta, te održavanje iskrenog i srdačnog prijateljstva”

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.